Asklunds hundliv
Vad handlar det om?

Detta är en dagbok för den Asklundska flocken.
I flocken ingår Sofia, Joakim och jaktlabradorerna Fox (han som är röd som en räv) och Nero (ja, den svarte då), den lille brune jaktcockerspanieln Hobby och nytillskottet: salukin Spiff.
Har du frågor och funderingar?
Maila då till:
info@asklunddesign.se

Kommentarer…
Doggbok per hund
Månadsvis

Månadsarkiv: februari 2009

Idag fyller jag ETT år! Tjohooo!

Jag kanske inte riktigt är så där superpigg, men någon tårta skall jag nog kunna få i mig.

Undra vad matte å husse har planerat för dagen…

Och grattis till alla min kullkompisar! Hoppas ni alla får en stor korvtårta var!

Idag har Fox varit och fått sina tonsiller bortopererade hos farbror Veterinär, Tord Wilhelmsson.

Så just nu, och sedan kl. 14 så sover Fox. Därför har jag, matte Fia fått ta över tangentbordet.

Som Fox har skrivit tidigare, så har han haft ont i halsen sen i julas, och kanske ännu tidigare. Men det var först i januari som vi förstod HUR ont han hade. Han fick en omgång antibiotika, och blev helt klart mycket bättre. Men bara för några dagar. Sen var det tillbaka igen. Alla klassiska symptom; skaka på huvudet, nysa, gäspa men inte helt ut, slicka sig på frambenen och bakbenen, harkla sig, och så då även väldigt uppstressad och lite ”hispig”. Ja, just det, man får inte glömma doften. Det luktar inte hallon i munnen precis! Utan närmare sopor…

Det är inte alla veterinärer som har koll på detta med onda halsar, men Tord kan halsar! När vi ringde och beskrev hur Fox gjorde och luktade, förstod han direkt vad som var på gång.
När inte första omgången piller hjälpte, så penslade han med ett medel på halsmandlarna. Detta gör att blodkärlen koagulerar och det slutar göra ont i halsen. Några hundar blir bra efter en sån behandling (de slutar harkla, skälla, hosta när de inte längre har ont, och då läker halsen ut). Men Fox var bara bra i cirka tre dagar efter. Sen började han igen.
Att då försöka ta en kur med antibiotika igen, är ingen bra idé. Det hjälper typ aldrig! Så nu var det alltså dags för operation.

Vi kom till kliniken vid 14. Fox fick först en insomningsspruta. Den tog sådär. Så han fick en liten skvätt till. Då somnade han!
Och då gick vi iväg.
Vid 16 hörde vet. Tord av sig och det var dags att hämta ”vilddjuret”. Och det vilddjur vi hämtade var en tunn, darrbent, hänghuvad lite sak.

Operationen hade gått bra, men mandlarna hade varit fula; svullna och såriga.
Fox fick smärtstillande intravenöst, han fick även lokalbedövning i operationssåren, han fick även en pensling med kortison i resten av slemhinnorna. När man bränner (det gör man för att det inte skall blöda + att återväxten av mandlarna hämmas) så blir slemhinnorna runt omkring sekundärinflammerade av värmestrålningen.

Den ena mandeln åkte iväg till Karlstad för bakteriestämning, så det blir rätt antibiotika om det behövs.
Den andra åkte till Uppsala för mikrokontroll. Då kan man se ungefär hur länge infektionen har hållit på, och om det finns någon annan sjukdom där.

Allt detta får vi reda på i nästa vecka.

Nu skall vi hålla Fox riktigt lugn i första veckan. Alltså bara kissepromenader. Vecka två får vi se hur han mår.
9 av 10 hundar behöver antibiotika efter operationen. Men trots att det är så många som får infektion efter, så ger man inte piller i onödan. Och så måste man ju se vad resistensbestämningen ger.
Vissa hundar är friska efter första veckan. Andra behöver betydligt längre konvalescens. Vi hoppas på att Fox är i den första gruppen…

Ikväll har han bara sovit. Imorgon skall han vara klart trött också. Då skall han få några värktabletter.

Vi är så glada för Tord Wilhelmsson i Örgryte för hans jobb! Helt underbart med en så kunnig och duktig veterinär. Man känner sig lugn liksom.

Sen får vi bara hoppas att Fox läker fint, slipper infektion, och bara mår hur bra som helst! Och så att han själv orkar skriva här på Doggboken!

Tjing från matte (och husse vinkar)!

»crosslinked«