Skip to content

5 Comments

 1. Husse Joakim
  3 januari, 2010 @ 01:42

  Instämmer

 2. Caroline & Minna
  3 januari, 2010 @ 15:08

  Kände precis detsamma när jag läste det imorse!!

  Jägare är ju ett intresse för många, alla är olika så det kan vi ju inte ändra på, tyvärr. Men allvarligt talat, OM man nu ska jaga tycker jag det krävs ett bra skäl så som att det finns för många av arten eller eller att djuret är sjukt eller gör skada hos människorna på något sätt. Men även då tycker jag att geväret är onödigt, att skjuta någon till döds anses brutalt! Och tre ggr dessutom, herregud man borde känna sig som en mördare, jag förstår det inte.

  Jag fick t.o.m min pappa att betala pengar för att avliva min sköldpadda hos veterinären när jag var mindre, hans tuffa jägarkompisar hade säkert skrattat åt det. Förstår dock inte hur man kan skjuta för nöjes skull, möjligtvis för ett syfte och om situationen kräver det, annars inte.. aldrig.. Stackars vargar, 22 av 200 st i hela Sverige. Skjutna, inte avlivade, och helt i onödan vad jag förstod av artikeln iaf..

 3. Fox
  4 januari, 2010 @ 15:50

  Husse! Caroline! Anneli! Ni är kloka människor ni! Ja, å matte också…
  Hon sa förresten en bra sak igår:
  ”Människor i storstan låser sina dörrar för att tjuvar inte ska komma in. Människor som bor i vildmarken får lära sig att stänga ute vargen.”

 4. Anneli & Djiin
  4 januari, 2010 @ 15:43

  Instämmer. Jag gillar det inte heller

 5. En människa
  4 januari, 2010 @ 23:39

  Jag blir så ledsen. Inte för att det står Vargmord i rubriken. Utan för att det alla andra dagar på året inte står, Rävmord, Lokattmord, Älgmord, Björnmord, Renmord, Harmord, Kaninmord, Rådjursmord, Vildsvinsmord, Kråkmord (när det anordnas tävlingar i hur många kråkor man kan skjuta, Ekorrmord, Fasanmord, Andmord (andnöd!) o s v. Varför blir det bara rubriker i tidningen när det är varg? Är det för att vargen väcker sådan känslor, för att den är så lik våra hundar, våra ”schäfrar”? Varför ger inte jakten på räv, som går ut på hur många som fälls, samma rubriker, samma känslor? Rävar som dessutom i en stor del av landet får fångas med fotsnara, där de kan sitta i 12 timmar och bara vänta…………..

  Det kunde även stå Komord, Hästmord, Grismord, Kycklingmord, Fårmord, Getmord, Hundmord, Kattmord.

  En del av dessa djur lever i det vilda. Lever naturligt som man säger. Dessa kan dö av svält, av kyla, av skador (ingen veterinär kommer till deras hjälp)av ålder och dåliga tänder, av ett skott, eller två. Alla djur dör inte direkt. Ibland krävs eftersökshundar, som spårar och ev avfångar djuret. Det heter så när det slutligen avlivas. Eller en apporthund som ibland kan hämta in en skadeskjuten fågel, vad upplever den fågeln i munnen på en hund som med mjuka läppar hämtar den?

  En del lever trångt och instängt hela livet, en del står bundna och producerar, mjölk, ägg, kalvar, päls. Sedan packas de i bilar för långa transporter, de vandrar in mot stallar som luktar blod. Sedan dör de av ett skott, bultpistol, efter att i vissa fall ha blivit bedövade och sedan den slutliga döden när blodet rinner av dem.

  En del av dessa mord står djuren själva för, vargen dödar, lodjuret dödar, björnen dödar. Vilket liv är bäst att leva, vilken död är att föredra?
  Om min hund kommer lös en enda gång och kanske dödar en kanin, då kan jag fällas för jaktbrott. Hunden kan komma att tas ifrån mig, kanske avlivas.
  Bor det någon i vildmarken? Eller är man bara där på besök? Om jag bor i ”vildmarken”, kanske i en by i Dalarna, har jag kanske min hund ute på gårdsplanen, kanske lämnar jag den där, skall bara in och hämta något och sedan finns inte hunden mer, för en varg kom förbi. Kanske har jag min fårhjord med små lamm ute, med stängsel runt. Stängslade djur har svårt att fly, när ett hunddjur jagar. Kanske står hästen med ett föl i hagen. Vad är djurskydd? Att värna om ett djur, att det inte skadas, inte lider? Eller värna om ett antal, att antalet hålls till ett visst?
  Vad är det värt att vi fortarande kan bevara våra få fäbodar och dessa husdjur, kor, får, getter som kan gå i skogen, i vildmarken, och förhoppningsvis är levande hem på kvällen?
  Vad tänker man som människa när ens älskade huskatt blivit dödad av ett lodjur? Vad tänker man som människa när ens älskade hund blivit dödad och nästan uppäten av en varg? Vad tänker man som människa när man ska gå över gården för att hämta ved från vedbon, men inte vågar, då det är björnspår i leran? Vad tänker en människa när man står öga mot öga på 4 meters håll på en grusväg, en varm sommardag i juli, nära en liten by i Dalarna? Jag har stått där, men kan ändå inte säga vad man tänker. Man är rädd. Livet är inte svart och vitt. Livet är förhoppningsvis inte människor i storstan och människor i vildmarken. Livet är förhoppningsvis människor, vars bästa vän kanske är hunden.

  SVAR:
  Kloka ord, En Människa. Men jag tycker det är bättre att faktiskt någon bryr sig om något, istället för att vara tyst om allt. Om man tar sig en funderare över vargdödandet, så kanske man kommer på hur illa det är med nöjesjakt och köttproduktion över huvud taget. Inga ämnen har ett klart svar. Men kanske kanske kan någon tänka lite längre än egot och göra något åt något.
  Voff!
  Fox