Bak på ny sten
Nu har jag äntligen fått inviga min nya baksten. Jag gjorde två degar igår. Den ena var en vetedeg med 200 gram grovmald vete och 800 gram vetemjöl special. Den var ganska fast, ca 60% vatten. Sen gjorde jag också en rågdeg med 200 gram skållat grovt rågmjöl och rågkross samt 800 gram rågsikt. I den degen var det också surdeg på råg, sirap och olja. Surdeg och skållning är alltid bra om man gör rågbrödsdeg. Skållningen ger ett saftigt bröd och god smak. Surdegen ger också god smak och de pentosaner som finns i råg sväller och binder vatten om man tillsätter surdeg. Tänk också på att knåda rågdegar lite försiktigare än vetedegar då den är “svagare” och inte kan bilda gluten.
Den nya bakstenen med ASKLUND ingraverat
Vetedegen rundriven efter första jäsningen, nu skall den in i kylen över natten
Så här såg det ut efter en natt i kylen
Jag kände för klassiska hålkakor av rågdegen. Här är det som är kvar efter frukost samt en bit strax innan den blev uppäten
Ett av de två vetebröden. Jag ville ha en sån där krackelerad gooooood skorpa som nästan exploderar när man skär upp brödet. Och det lyckades riktigt bra!
Hoppas att det gav lite inspiration!