Bak på ny sten
Nu har jag äntligen fått inviga min nya baksten. Jag gjorde två degar igår. Den ena var en vetedeg med 200 gram grovmald vete och 800 gram vetemjöl special. Den var ganska fast, ca 60% vatten. Sen gjorde jag också en rågdeg med 200 gram skållat grovt rågmjöl och rågkross samt 800 gram rågsikt. I den degen var det också surdeg på råg, sirap och olja. Surdeg och skållning är alltid bra om man gör rågbrödsdeg. Skållningen ger ett saftigt bröd och god smak. Surdegen ger också god smak och de pentosaner som finns i råg sväller och binder vatten om man tillsätter surdeg. Tänk också på att knåda rågdegar lite försiktigare än vetedegar då den är ”svagare” och inte kan bilda gluten.
Den nya bakstenen med ASKLUND ingraverat
Vetedegen rundriven efter första jäsningen, nu skall den in i kylen över natten
Så här såg det ut efter en natt i kylen
Jag kände för klassiska hålkakor av rågdegen. Här är det som är kvar efter frukost samt en bit strax innan den blev uppäten
Ett av de två vetebröden. Jag ville ha en sån där krackelerad gooooood skorpa som nästan exploderar när man skär upp brödet. Och det lyckades riktigt bra!
Hoppas att det gav lite inspiration!
Ralf Asklund
26 februari, 2005 @ 22:01
ÅH! Vad gott! Tycker vi som fick ett halvt stycke provbröd! Vi åt upp allt det jättegoda brödet till lunch!
Vi var tvugna att hoppa middagen denna dag!
Kerstin mamma och svärmor
27 februari, 2005 @ 09:35
Snyggt Jocke ser fram emot provsmakning nästa gång vi träffas. kram mamma
Pia
2 mars, 2005 @ 14:34
Suck, ingen kan motstå Jockes bak! När våra Italienska vänner (och deras filttofflor) har återvänt till Italien ringer vi och bjuder in oss själva en dag. Är det OK? Pia
Hugo
2 mars, 2005 @ 18:56
Jaaa! Kom och hälsa på oss!
Voff!
Hugo
Eva
23 april, 2005 @ 19:57
Hej,
vet inte hur jag hamnade på er Doggbok, men trevligt var det. Nyfiken på er baksten, är det måttbeställd täljsten eller?? Kommer just från bakkurs med Erik Olofsson och vill nu bara igång och baka med surdeg.
Eva
Joakim
23 april, 2005 @ 20:39
Hej Eva,
Det är alldeles riktigt en måttbeställd täljsten. Hoppas det går bra med surdegsbakeriet i framtiden. Berätta gärna mer om kursen! Låter väldigt spännande.
MVH
Joakim
Joakim
30 april, 2006 @ 14:02
Till Erik: Lyckades radera din kommentar 🙁
Kolla med ett stenhuggeri. En sten som är stor som ett bakplåtspapper funkar nog bra. Pris har jag ingen aning om
/Jocke