Brödrecept med morot
Igår fick jag sån lust att baka. Ibland är det svårt med inspirationen men nu tyckte jag att det var dags för ett ljust bröd. Ville få ett bröd som var lite rustikt men samtidigt med nåt extra.
Morötter! Morotsbröd är väl gott? Jag tyckte det 🙂
- 900 g vetemjöl special
- 50 g grovmald vete
- 50 g grovmald råg
- 1 dl linfrö
- 3 rivna morötter
- 3 dl surdeg på vete
- 50 g jäst
- 20 g salt
- 500-600 g kallt vatten
Jag knådade med degblandare i ca 20 minuter. Sedan lade jag degen i en 8 liters plastback med lock. Finns att köpa på t.ex ICA MAXI. Det är bra att olja backen lite innan så att det blir lättare att få ut degen igen.
Antingen ställer man nu in backen 8-30 (jo 30!) timmar i kylen, tar ut den och formar bröd, och så låter man den vila i ett par timmar innan man bakar.
eller
så låter man den jäsa en stund, 30-60 minuter, i rumstemperatur och så några timmar i kylen för att sedan forma bullar eller limpor eller lägga degen i form etc. Sedan får de färdigformade bröden ligga i kylen tills nästa dag då man bakar av de.
Det var så jag gjorde denna gång. En plåt med frallor och två stora formbröd.
Jag bakade på baksten med ånga.
Frallor 250°C sjunkande till 190°C i ca 20 minuter med ånga de första 10 minuterna.
Formbröd 250°C sjunkande till 200°C i ca 35 minuter. Ingen ånga och bröden tas ur formen och läggs på galler efter ca 15-20 minuter.
Och så här blev resultatet. Frallorna penslades också både före och efter med en god olivolja som vi har fått av Ralf och Nunne.
Jag vet inte om man kunde känna någon morotssmak men gott var det i vilket fall som helst!
Florence
6 februari, 2005 @ 22:43
Vilken lycka att just jag är granne med Fia och Jocke och att jag just idag hade ärende till dom. Vet ni vad? Jag förärades med en halv limpa av detta underbart ljuvligt goda bröd. Tack än en gång 🙂 Grannfrua