Baguette med poolish
Det var ett tag sedan jag berättade om bröd. Inte så konstigt då ju detta faktiskt är Hugos ställe! Men jag har tillåtelse, i utbyte mot vissa smakprov, att då och då skriva några rader om bröd och bakning. Har under senare tid funderat på varför skorpan på bröden ibland är krispig och ibland lite mer seg eller läderartad. Slutsatsen just nu är att om jag använder min “ångmaskin” så kan det lätt bli för mycket ånga. Så de senaste gångerna har ugnen fått en rejäl dos ångning innan bröden sätts in och sedan ca 10 sekunder till. Dessutom så luftar jag ugnen när bröden börjar få färg. Jag stoppar helt enkelt en gammal sked i ugnsluckeöppningen som får sitta kvar resten av baktiden. Då är jag säker på att det är riktigt torr luft i ugnen under den senare delen av baket. Tidigare ångade jag ibland de 10 första minuterna vilket nog är alldeles för mycket om man har tillgång till bra ånga och en stor baksten.
Har inhandlat en ny bok 🙂
Boken “Bread” av Jeffrey Hamelman
Väldigt väldigt bra för den som vill dyka lite djupare. Jag provbakade Jeffreys “baguette med poolish” i helgen och resultatet blev mycket bra.
På bilden ses baguetter (halv längd) och en sötlimpa. Limpan gjordes för att jag hade limpdeg i kylen som inte fick plats i ugnen när jag bakade limpor tidigare i helgen.
Det smakade gottgott! Men alla baguetter blev inte perfekt snittade så det blir till att öva öva öva…
J.
ps Glöm inte att kolla inläggen nedan. Hugo har ju haft en tuff start på veckan!