Baguette med poolish
Det var ett tag sedan jag berättade om bröd. Inte så konstigt då ju detta faktiskt är Hugos ställe! Men jag har tillåtelse, i utbyte mot vissa smakprov, att då och då skriva några rader om bröd och bakning. Har under senare tid funderat på varför skorpan på bröden ibland är krispig och ibland lite mer seg eller läderartad. Slutsatsen just nu är att om jag använder min ”ångmaskin” så kan det lätt bli för mycket ånga. Så de senaste gångerna har ugnen fått en rejäl dos ångning innan bröden sätts in och sedan ca 10 sekunder till. Dessutom så luftar jag ugnen när bröden börjar få färg. Jag stoppar helt enkelt en gammal sked i ugnsluckeöppningen som får sitta kvar resten av baktiden. Då är jag säker på att det är riktigt torr luft i ugnen under den senare delen av baket. Tidigare ångade jag ibland de 10 första minuterna vilket nog är alldeles för mycket om man har tillgång till bra ånga och en stor baksten.
Har inhandlat en ny bok 🙂
Boken ”Bread” av Jeffrey Hamelman
Väldigt väldigt bra för den som vill dyka lite djupare. Jag provbakade Jeffreys ”baguette med poolish” i helgen och resultatet blev mycket bra.
På bilden ses baguetter (halv längd) och en sötlimpa. Limpan gjordes för att jag hade limpdeg i kylen som inte fick plats i ugnen när jag bakade limpor tidigare i helgen.
Det smakade gottgott! Men alla baguetter blev inte perfekt snittade så det blir till att öva öva öva…
J.
ps Glöm inte att kolla inläggen nedan. Hugo har ju haft en tuff start på veckan!
Ralf Asklund
10 maj, 2005 @ 20:38
Jocke! Brödet till Nunnes glädje skuret ”längsmed” var ju drömlkt gott!
Med en brödyta som inte hade någonting att anmärka på utan var helt underbart! Där har du hittat rätt till 110%! Med hälsningar från
Bröderna Bröd!
Florence
10 maj, 2005 @ 21:31
Ja du Jocke, lyckliga mig som hade förmånen att få njuta av detta gudomligt goda bröd. Sparade en liten bit till frukosten dagen efter för att få en riktigt bra start på dagen.
Mmmmuuumms det va bara så himla gott. Tack igen. Grannfrua
Lolo
18 november, 2006 @ 21:32
Schyssta bröd! Var köper du mjöl?
SVAR
Hej Lolo
Vanligtvis vetemjöl special. Har köpt Manitoba en gång men även om det var väldigt bra så tycker jag inte det är värt besväret med en 30kg säck.
Joakim