Baklördag
Fredags kväll samt lördag har delvis ägnats åt att baka lite. På fredags kväll gjorde jag en deg efter följande recept.
-
1000 gram vetemjöl
800 gram levain
650 gram vatten
25 gram salt
En levain är en fast surdeg som man förvarar invirad i en handduk i kylen, den används i detta recept som smakhöjare och som ”jäst”.
Degen fick jäsa tre timmar i rumstemperatur innan jag gjorde 4 st bullar som jag ställde i kylen över natten. Så idag på morgonen bakade jag två av bröden och nu på kvällen bakade jag de två sista.
Att det ena brödet är mycket mörkare än det andra beror på att jag experimenterar lite med olika tider och temperaturer. Det mörka brödet bakades 50 min vid 200 grader och det ljusare 40 min vid 190 grader. Här är en bild där man kan se skillnaden på skorpa och inkråm.
Det mörkare brödet blev bakat lite för länge. Även om det är viktigt att låta skorpan utvecklas för att ge smak åt brödet så får det inte bli bränt.
/Joakim
Florence
12 mars, 2005 @ 22:58
Vilken ynnest att få smaka på dessa goda bröd.
Det plingade på dörrklockan och jag gick och öppnade. Utanför stod familjen Asklund och bjöd på nybakat bröd. Stort stort tack igen, det smakade underbart gott!! Hugo va’ gla och vifta på svansen som vanligt :). Kramisar grannfrua
Florence
13 mars, 2005 @ 12:49
Vilken god frukost det blev i dag söndag morgon. Jockes hembakade bröd satt som en ”smack”. Jag är i den åldersgruppen att jag kommer ihåg ett bageri som hette Olof Asklund och jag vill förmedla att Jocke med råge lever upp till namnet! 🙂 grannfrua